dsis

Dan sigurnijeg interneta u svijetu, ali i u Hrvatskoj obilježava se još od 2004. godine. Drugi utorak u veljači dan je kada se na internet osvrnemo i kritički, razgovaramo o njegovim prednostima, ali i nedostacima, opasnostima koje vrebaju na korisnike. U školama se, naravno, najviše fokusiramo na djecu i njihovu sigurnost. Ali uvijek uključujući i razne aktivnosti i materijale za roditelje.

Vrijedna ekipa okupljena u zajednici za učenje ucitelji.hr svake godine pripremi velik broj materijala  za nastavnike, učenike i njihove roditelje.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je Stvorimo bolji internet zajedno, a kao i svake godine učenici su pozvani da naprave rad kojim će svoje vršnjake obrazovati i savjetovati kako se primjereno, odgovorno i sigurno ponašati na internetu.

Više o obilježavanju DSI na portalu ucitelji.hr pročitajte na njihovim stranicama.

pet

Osim vrijedne ekipe već spomenutog portala, ove godine svojim me radom oduševila i ekipa koja radi na projektu Pet za net. To je ekipa nastavnika iz pet škola (OŠ Veliki Bukovec; OŠ Mate Lovraka, Nova Gradiška; OŠ Popovača; OŠ Gripe, Split i  OŠ Mladost, Osijek) koja razrađuje kompletan kurikul s materijalima za nastavnike, učenike i roditelje na temu Sigurnost djece na Internetu.

Sudjelujući s njima na edukaciji u Đurđevcu i slušajući koliko ideja su predložili i realizirali, odlučila sam se “uhvatiti” teme vezane uz lozinke za koju su pripremu napravili nastavnici OŠ Popovača. Pripremajući se za obilježavanje ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta iskoristila sam njihovu ideju i dio materijala.

No, kakve to veze ima s Moodleom?

Materijale, linkove i zadatke vrlo je jednostavno uklopiti u Moolde kolegij. Za realizaciju sadržaja iskoristila sam resurs Knjiga. Na taj način različite etape sata moguće je razdvojiti u više dijelova da se izbjegne nepopularno “skrolanje”.

Kako izgleda moja Knjiga o lozinkama?

knjiga

Kao što se vidi na slici, sadržaj se nalazi na više odvojenih stranica: na početku je uvodni dio vezan uz internet i osnovne informacije o Danu sigurnijeg interneta.

Za uvod u temu u knjigu sam ugradila film s YoutubeaDo you realy have a private life online?”

kodPostupak je vrlo jednostavan. Kod koji se dobije korištenjem mogućnosti Dijeli/ Ugradi potrebno je kopirati i zalijepiti u poglavlje vaše knjige.

Međutim, kako je to html kod, potrebno je uključiti html uređivač teksta, kao što je prikazano na slici ispod.

 

html

Nakon filma vrlo je lako povesti raspravu o lozinci koju je koristio glavni lik, te započeti središnji dio sata odgovorima na pitanja, ali i provjerom jedne od učeničkih lozinki na stranici https://howsecureismypassword.net/. To je stranica koja i bojom (zelena do crvena), ali i brojem minuta, sati ili godina potrebnih za probijanje lozinke, na jednostavan način pokazuje koliko je stvarno sigurna lozinka koju koriste.

moodle

Zadatak za učenike je vrlo jednostavan: sliku provjere sigurnost svoje lozinke zalijepiti na Lino-It razrednu ploču. Pa ćemo vidjeti koja boja prevladava na našoj ploči Smiješak.

linoitLink na kreiranu ploču i kratke upute za registraciju također se nalaze u napravljenoj moodle knjizi.

Crvenimo li se ili zelenimo?

Provjerimo zajedno sutra Smiješak otvorenih usta

 

I za kraj, nekoliko pravila za stvaranje sigurnije lozinke:

pravila

Još jednom, puno hvala Lidiji Kralj i ekipi Pet za Net, a posebno mladoj ekipi OŠ Popovača.

Oglasi